Google+

Piromuzički vatromet Mirnovec Pirotehnike – TV reportaža

0

Televizijska reportaža o primeni novih tehnologija u pirotehnici objašnjava na koji se točno način danas priređuju spektakularni piromuzički vatrometi.

Piromuzički vatrometi posebni su po tome što koristeći nove tehnologije poput daljinskog paljenja vatrometa, programske kontrole ispucavanja, te eksplozija u ritmu glazbene podloge, omogućuju mnogo složeniji pristup pirotehničkim spektaklima. Ovakva kombinirana uporaba klasične pirotehnike i novih tehnologija u novije je vrijeme dovela do izuzetno složenih piromuzičkih efekata koji predstavljaju svojevrsni multimedijalnu predstavu. Sitne kapljice vode raspršene u zrak, igra svjetla i sjene, vatra i laser, postali su uz ispucavanje vatrometa dio vrhunskih multimedijalnih predstava.

Korištenjem novih tehnologija u svrhu postizanja efektnijeg vatrometa, pirotehničari su dobili novi naziv, te se sada nazivaju pirodizajneri. Vrhunski pirodizajner mora biti vješt u upravljanju računalnim programima za kontrolu ispucavanja vatrometa, mora vrlo dobro poznavati pirotehničke materijale i izradu pirotehnike, te imati smisla za koreografiju i tok ispucavanja vatrometa u ritmu glazbene podloge.

Pripreme za ovako složene spektakle podrazumijevaju dugotrajno ručno montiranje pirotehnike i spajanje svih bombi, da bi naposljetku bio ispaljen vatromet od 1200 projektila.

Za dizajniranje i ispucavanje koristi se poseban hardware i software, koji omogućuje vrlo precizna predpaljenja i okidanja vatrometa. Dizajn vatrometa, te podaci o svakom projektilu unašaju se u računalni program, da bi se na kraju skup svih podataka prenio u poseban sustav kojeg nazivamo master. Master je posebna vrsta računala prilagođena radu na terenu. Njegova uloga je upravljanje manjim sustavima koje nazivamo slave, koji su pak smješteni neposredno uz pirotehniku. Računalni sustav proizvede razliku potencijala vrijednosti 9V koja izazove mikro eksploziju te lansiranje projektila.

Korištenjem ovih tehnologija rad na teren postao je mnogo sigurniji budući da je okidanje sada moguće iz velike udaljenosti. Ranije metode paljenja vatrometa podrazumijevale su ručno paljenje vatrometa što je pirotehničara stavljalo u neposrednu blizinu vatre i eksplozija.

Cijelu reportažu i detaljno objašnjenje tehnologije korištene pri ispucavanju piromuzičkog vatrometa pogledajte u nastavku:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.